Edina tema, ki obstaja, je neznanje ...

Medobčinsko društvo splepih in slabovidnih Murska Sobota

Teden slepih - izvajanje programov v Izoli

V četrtek 4. 6. 2015, se nas je v zgodnjih jutranjih urah pred sedežem društva v Murski Soboti zbralo sedemindvajset udeležencev, ki smo z organiziranim avtobusnim prevozom odpotovali proti naši destinaciji v Izoli.

Udeleženci so bili iz sedemindvajsetih občin Pomurja, njihovi družinski člani, spremljevalci in strokovni delavci. V strokovno delo  so bili vključeni: fizioterapevt,  tiflopedagog, defektologinja.

Na poti proti Izoli smo se ustavili v novi knjižnici za slepe in slabovidne osebe v Ljubljani, kjer smo si ogledali prostore knjižnice, predstavili  pa so nam tudi tehnični pripomoček za branje imenovani Daisy.

V večernih četrtkovih urah smo prispeli na naš končni cilj, v dom oddiha Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije Izola.

Dom je sodobno urejen in nudi polno penzionsko oskrbo. Ima prilagojeno plažo za osebe z okvaro vida, ki je oddaljena od doma le sto metrov.

V večernih četrtkovih urah je sledil spoznavni večer in animacijska delavnica za vključitev v tečaj Gibanje je življenje.  Delavnica je potekala pod  vodstvom fizioterapevta.

Petkovo  jutro, 5.6.2015,  smo pričeli z gibanjem na plaži ter se pripravili za trening hoje s belo palico, spremljevalcem, psom vodnikom. Vodja je bil tiflopedagog. Tematska delavnica usposabljanja oseb z okvaro vida za ročna dela in gospodinjstvo, kjer smo pripravili sladke zobotrebce ter grisinije s pršutom je bila sprejeta z navdušenjem uporabnikov.

Odsotnost vsakodnevnega vrvenja, predvsem pa štiridnevni odklop - vse to je pripomoglo k aktiviranju osebne energije in h kvalitetnemu izvajanju posebnih socialnih programov, kar je bil tudi naš cilj. Temu cilju smo sledili tudi skozi sobotni delavnici, pod vodstvom defektologinje, Delo na sebi ter Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Murska Sobota se predstavi.

Nedeljsko dopoldne, 7.6.2015, smo zaključili z obiskom sakralnega objekta v Izoli ter prisostvovali sveti maši.

 

Izolo smo zapustili s prijetnimi spomini in z novimi znanji, ki smo jih pridobili v okviru izvajanja programov. Po prijetni vožnji smo se v Mursko Soboto vrnili v večernih urah z željo, da bi se takšni programi izvajali tudi v bodoče na morju, kar je razvidno  iz oddanih anketnih listov uporabnikov.