Edina tema, ki obstaja, je neznanje ...

Medobčinsko društvo splepih in slabovidnih Murska Sobota

Otvoritev novih poslovnih prostorov društva

Z veseljem sporočamo, da smo preživeli prečudoviti čutno doživljajski dan z otvoritvijo novih poslovnih prostorov društva na lokaciji Arhitekta Novaka 4, Murska Sobota.

Kljub vročim sončnim žarkom se je zbralo okrog 150 slepih in slabovidnih oseb, njihovi spremljevalci, družinski člani, strokovni sodelavci in pomembni predstavniki deležnikov iz lokalnega okolja s katerimi sodeluje društvo.

Dogodek je moderirala slepa oseba in je bil izveden izključno s slepimi in slabovidnimi člani.


Trak sta prerezala predsednik društva Vojmir Prosen in predsednik Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije Matej Žnuderl, blagoslov so opravili msgr. dr. Peter Štumpf - škof Katoliške cerkve, mag. Leon Novak  - škof evangeličanske cerkve in dr. Danijel Grabar - superintendent binkoštne cerkve.

 

O novih poslovnih prostorih je zapisala zunanja sodelavka, tiflopedagoginja dr. Aksinja Kermauner:

Paradigma inkluzivno okolje temelji na zamisli o popolni enakosti oseb s posebnimi potrebami v dostopnosti in na ta način izboljšanju njihove kakovosti življenja.

 V Stockholmski deklaraciji so že leta 2008 zapisali, da »dobro oblikovanje omogoča, slabo oblikovanje onemogoča«.

 Glavna značilnost paradigme je etičnost – oblikovanje, ki ljudi vključuje in ne izključuje.

 Zelo sem bila vesela, da me je Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Murska Sobota povabilo k sodelovanju, ko so hoteli svojim članom omogočiti prilagojeno in prijazno okolje v novih prostorih društva.

Gre večinoma za opremljenost s kontrastnimi vizualnimi informacijami za osebe s slabovidnostjo ter s taktilnimi za osebe s slepoto.

 Vse to jim je s pomočjo strokovnjakov izjemno uspelo.

 Društvo bi lahko postalo vzorčen primer dobre prakse na področju zagotavljanja enakih možnosti v dostopnosti okolja za osebe z okvaro vida v Sloveniji.

 

Iskrene čestitke!