Edina tema, ki obstaja, je neznanje ...

Medobčinsko društvo splepih in slabovidnih Murska Sobota

Javni posvet na temo Slepa in slabovidna ženska ter športno rekreativna dejavnost

Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Murska Sobota in Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenje sta v prostorih Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota pripravila zanimiv javni posvet na temo SLEPA IN SLABOVIDNA ŽENSKA TER ŠPORTNO REKREATIVNA DEJAVNOST. Obiskovalci, med katerimi so bili člani domačega in drugih društev, vabljeni gostje – med njimi naj posebej izpostavim Mariko Kardinar, dobitnico 40 medalj na velikih tekmovanjih, od tega kar 8 zlatih na svetovnih prvenstvih, in seveda predstavniki sredstev javnega obveščanja s športnim novinarjem Gider Tončekom na čelu (Murski val, IDEA TV…)

Vse to je dovolj zgovorna potrditev, da tudi športna aktivnost med slepimi in slabovidnimi ženskami zasluži vso pozornost in priznanje, kakor je v svojem nagovoru poudaril g. Gider, še posebej zato, ker se le-ta ne more izvajati pod enakimi pogoji kot pri vseh ostalih, ki normalno vidijo. Potrebne so številne prilagoditve, posebni pripomočki (npr. zveneče žoge, govoreči pikado, šah za slepe…), predvsem pa ogromno volje, poguma in treningov.

O vsem tem in še o marsičem zanimivem, vzpodbudnem, vsega občudovanja vrednem dogajanju, ki si ga širša javnost morda sploh ne zna in ne zmore predstavljati, so z voditeljico posveta, gospo Silvo Eöry, spregovorile najuspešnejše športnice MDSS Murska Sobota:

Silva Mlinarič (vodja ženskih športnih aktivnosti, izredno uspešna in aktivna v vrtnem kegljanju, v steznem kegljanju, 2008 državna prvakinja v showdownu – neke vrste namiznem tenisu za slepe, in takrat tudi članica državne reprezentance, pa še in še…);

Jelka Orban (aktivna športnica od malih nog, ki jo je kasnejša izguba vida zato še toliko bolj prizadela in jo pripeljala v ekipo športnic MDSS MS, kjer je znova odkrila smisel in našla cilj ter zato zopet osebnostno raste in dosega vedno nove uspehe);

Marija Jurančič (izredno aktivna v plavanju, uspešna v vrtnem kegljanju, v steznem kegljanju, pohodništvu, pikadu…);

Majda Rautar (aktivna v vrtnem kegljanju in izredno uspešna v balinanju v društvu bolnikov z multiplo sklerozo, kjer – tako mimogrede: vse je možno, če se hoče! - njenim izrednim potrebam zaradi okvare vida prilagodijo balinišče);

Milica Pongračič (prav tako izredno aktivna in uspešna v vrtnem kegljanju, pikadu, številnih rekreacijskih dejavnostih…).

Blanka Škafar, ki vse, kar počne, dela skupaj s svojim štirinožnim prijateljem psom vodnikom, pa je izpostavila veliki pomen redne rekreacijske aktivnosti za zdravje in za splošno dobro počutje telesa in duha. Oba potrebujeta gibanje, zato gresta vsak dan trikrat na sprehod po izbranih poteh po vasi ali nekoliko dlje v naravo, redno in veliko tečeta v krogih po domačem dvorišču …, ob vsem tem pa Blanka vsak dan še eno uro kolesari na sobnem kolesu. Čeprav ni aktivno vključena v športno ekipo ostalih članic, pa je na svoje dosežke izredno ponosna. Marsikomu je lahko vzgled.

Vse slepe in slabovidne, na področju športa in rekreacije izjemno aktivne udeleženke posveta so povedale, da jim to udejstvovanje ogromno pomeni. Ob vseh drugih vsakdanjih skrbeh, opravilih, težavah in zadolžitvah so ure športnih aktivnosti v društvu najprej prijetni trenutki druženja in srečevanja ljudi s podobnimi problemi, omejitvami, težavami, obenem pa tudi vedno nov izziv in predvsem potrditev, da je tudi slepa in slabovidna ženska lahko uspešna tam, kjer se marsikomu to še vedno zdi nemogoče.

Čestitke vsem za njihov pogum, voljo in vztrajnost.

Majda Slavinec